Wpływ witaminy E i beta-karotenu na zachorowalność na raka płuc i inne nowotwory u mężczyzn palących

Wcześniejsze badania sugerowały, że wyższe spożycie witaminy E (alfa-tokoferolu) i beta-karotenu może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem raka płuc. W szczególności badania epidemiologiczne powiązały spożycie warzyw bogatych w beta-karoten z niższym ryzykiem zachorowania na raka (zwłaszcza raka płuc) i zasugerowały, że pewne mikroelementy są inhibitorami raka1,2. Badanie profilaktyki raka alfa-tokoferolu i beta-karotenu było randomizowanym, podwójnie zaślepionym, kontrolowanym placebo, badaniem prewencji pierwotnej, przeprowadzonym w celu ustalenia, czy suplementacja alfa-tokoferolem, beta-karotenem lub obiema metodami zmniejsza częstość występowania raka płuc u mężczyzn palących . Dodatkowym wynikiem zainteresowania była częstość występowania innych nowotworów. Rak płuc uznano za szczególnie odpowiedni cel w tym badaniu ze względu na jego dużą częstość występowania, ogólnie złe prognozy i istnienie dobrze zdefiniowanej populacji wysokiego ryzyka (tj. Palaczy) 3. W niniejszym raporcie opisujemy początkowe ogólne wyniki badania, które przeprowadzono w Finlandii jako wspólny projekt Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego w Finlandii i amerykańskiego Narodowego Instytutu Raka. Metody
Projekt badania
Uzasadnienie, projekt i metody badania, charakterystyka uczestników oraz środki zgodności zostały szczegółowo opisane w innym miejscu4. W skrócie, uczestnicy (n = 29, 133) byli męskimi palaczami mającymi 50 do 69 lat przy wejściu; zostali zwerbowani z całkowitej męskiej populacji tej grupy wiekowej na 14 obszarach geograficznych w południowo-zachodniej Finlandii (n = 290 406). Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do jednego z czterech schematów suplementacji: sam alfa-tokoferol (n = 7286), alfa-tokoferol i beta karoten (n = 7278), sam beta-karoten (n = 7282) lub placebo (n = 7287) . W sumie 144,564 mężczyzn otrzymało alfa-tokoferol, a 14 560 otrzymywało beta-karoten. Dzienna dawka alfa-tokoferolu wynosiła 50 mg, a beta karotenu 20 mg. Kontynuację kontynuowano przez 5 do 8 lat (mediana, 6,1), aż do śmierci lub 30 kwietnia 1993 r., Przy czym w sumie 165 751 osobolat otrzymali uczestnicy, którzy przeżyli. Badanie to zostało zatwierdzone przez komisje ds. Przeglądu instytucjonalnego uczestniczących instytucji, a wszyscy uczestnicy wyrazili świadomą zgodę przed randomizacją.
Wybieralność
Uczestnicy byli rekrutowani w latach 1985 do 1988 od respondentów do badania pocztowego (n = 224 377), który mieszkał w wyznaczonym regionie do nauki. Aby się zakwalifikować, musieli być palaczami (pięć lub więcej papierosów dziennie przy przyjęciu), w wieku od 50 do 69 lat i chętni do udzielenia świadomej pisemnej zgody. Potencjalni uczestnicy z historią raka lub poważną chorobą, ograniczającą ich zdolność do udziału, przyjmujący suplementy witaminy E, witaminy A lub beta-karotenu w nadmiarze od wcześniej określonych dawek, oraz osoby leczone środkami przeciwzakrzepowymi zostały wykluczone. Przed rekrutacją przeprowadzono wywiady z z 14 lokalnych ośrodków badawczych w celu uzyskania szczegółowych informacji na temat ich historii medycznej, dietetycznej, palenia tytoniu i zawodowej oraz informacji na temat innych czynników ryzyka zachorowania na raka. Przyjmowanie przez każdego z diet alfa-tokoferolu i beta-karotenu oszacowano na podstawie kwestionariusza historii diety5; poziomy alfa-tokoferolu i beta-karotenu mierzono w próbkach surowicy za pomocą wysokosprawnej chromatografii cieczowej6
[hasła pokrewne: pozycjoner ortodontyczny, badania prenatalne warszawa, lysoformin ]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiązane tematy z artykułem: badania prenatalne warszawa lysoformin pozycjoner ortodontyczny