Wpływ witaminy E i beta-karotenu na zachorowalność na raka płuc i inne nowotwory u mężczyzn palących ad 6

W grupie pacjentów wykluczonych po randomizacji były dwa nowotwory inne niż rak płuca (czerniak i gwiaździak). Śmiertelność
Łącznie podczas procesu zdarzyło się 3570 zgonów. Wśród uczestników otrzymujących alfa-tokoferol zanotowano mniej zgonów z powodu choroby niedokrwiennej serca i udaru niedokrwiennego niż wśród osób, które nie otrzymywały alfa-tokoferolu, ale więcej zgonów z powodu nowotworów innych niż rak płuc lub z powodu udaru krwotocznego (Ryc. ). Całkowita śmiertelność była o 2% wyższa w grupie alfa-tokoferolu niż w grupach, które nie otrzymały alfa-tokoferolu (95-procentowy przedział ufności, -5 do 9%, P = 0,6). W grupie biorców beta-karotenu odnotowano więcej zgonów z powodu raka płuc, choroby niedokrwiennej serca oraz udaru niedokrwiennego i krwotocznego (ryc. 3). Ogólna śmiertelność była o 8% wyższa wśród uczestników, którzy otrzymywali beta-karoten niż wśród osób, którym nie podano beta-karotenu (przedział ufności 95%, do 16%, P = 0,02).
Dyskusja
Nasze wyniki nie dają dowodów na korzystny wpływ suplementacji witaminy E (alfa-tokoferol) lub beta-karotenu pod względem zapobiegania rakowi płuc. W rzeczywistości mężczyźni, którzy otrzymywali beta-karoten, częściej chorowali na raka płuc niż ci, którzy nie otrzymywali beta-karotenu. Wyniki te są wystarczająco silne, że jest wysoce nieprawdopodobne, aby 20 mg beta-karotenu dziennie powodowało jakiekolwiek materialne działanie ochronne przeciwko rakowi płuc u palaczy w ciągu około sześciu lat.
Brak zmniejszenia częstości występowania raka płuca u mężczyzn otrzymujących suplementację beta-karotenu można wytłumaczyć przez uprzedzenia, nieodpowiedni czas suplementacji, stosowanie niewłaściwej dawki lub nieodpowiednią populację badaną. Bias można zdyskontować, ponieważ grupy interwencyjne były zrównoważone pod względem wszystkich istotnych cech, które badaliśmy. Populacja badana była duża, a ocena przypadku była zasadniczo kompletna. Ponadto mężczyźni w różnych grupach interwencyjnych poszukiwali leczenia praktycznie w tym samym czasie w przypadku raka płuc, mierzonego długością czasu od diagnozy do śmierci, a nawet w przypadku tak drobnych problemów, jak zażółcenie skóry. Ponadto, analizy częstości występowania raka płuca, które były ograniczone do uczestników, którzy nie stwierdzili zażółcenia skóry lub przypadków zdiagnozowanych na klatce piersiowej uzyskanych podczas badania, dały wyniki podobne do tych dla całej grupy; to podobieństwo wyników zasadniczo wyklucza uprzedzenia spowodowane samoselekcja lub różnice w procedurach diagnostycznych.
Jest prawdopodobne, że okres interwencji był zbyt krótki, aby zahamować rozwój nowotworów wynikający z okresu ekspozycji na dym papierosowy i inne czynniki rakotwórcze. Beta-karoten może nie być aktywnym składnikiem hamującym nowotwory owoców i warzyw zidentyfikowanych jako ochronne w badaniach obserwacyjnych, lub spożycie beta-karotenu może być jedynie niespecyficznym markerem stylu życia, który chroni przed rakiem. Chociaż można sobie wyobrazić, że stosowana dawka była zbyt niska, wydaje się to mało prawdopodobne, ponieważ dawka ta przewyższała wielokrotnie spożycie beta karotenu w badaniach epidemiologicznych, które wykazały silny odwrotny związek pomiędzy spożywaniem pokarmów bogatych w karoten a częstością występowania raka płuc10,11
[podobne: ceftriakson, ginekologia estetyczna poznań, przeglądarka skierowań narodowego funduszu ]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiązane tematy z artykułem: ceftriakson ginekologia estetyczna poznań przeglądarka skierowań narodowego funduszu